TLOG2008 - Lean produksjon og kvalitetsstyring

Karakterfordeling

ABCDEF573774

Semester

Faglig Innhold

Emnets posisjon og funksjon i studiet: Emnet er obligatorisk i 2. årskurs i studieprogrammet INGLOG (Program identitetsemne 3), og skal bidra til å gi grunnleggende kunnskap om Lean på tre ulike aspekter: Lean og kontinuerlig forbedring som en ledelsesfilosofi og tankegang, Lean som et sett av prinsipper og etiske verdier, Lean som et sett av metoder og verktøy (teknisk Lean), og, Lean og kvalitetsledelse i praksis. Hovedfokus vil være på praktisk bruk av Lean i produksjons-virksomheter og logistikk med en del reelle problemstillinger og eksempler tatt fra industrien. Emnets innhold: Sentrale emner i faget vil være: - Lean filosofi, Toyota Production System (TPS), begrepet sløsing, Lean og Green; - Kontinuerlig forbedring (PDCA); systematisk problemløsning og innovasjon; - Six-Sigma og statistisk kvalitetsstyring - Lean verktøykasse (5S, verdistrømanalyse, SMED, Poka-Yoke, forbyggende vedlikehold, fokusert fabrikk og celle produksjon); - Produksjonsplanlegging, dimensjonering av partistørrelse, økonomisk seriestørrelse (EOQ, EMQ), småserieproduksjon, reduksjon av varer i arbeid; - Flaskehalsbehamdling, linje balansering, demand leveling, leveled production, planlegging for Final Assebly Line, Mixed-Model Production (Heijunka) - Pull Production, Just-in-Time, Kanbanstyring; - Hverdagsledelse, visuell ledelse, og standardisert arbeid.

Læringsmål

Kunnskap: Emnet skal formidler følgende spesifikke kunnskaper til kandidaten - Ulike elementer i konkurransefortrinn og strategien for å oppnå de - Lean filosofi, Toyota Production System (TPS), begrepet sløsing, Lean og Green; - Kontinuerlig forbedring (PDCA); systematisk problemløsning og innovasjon; - Six-Sigma og kvalitetsstyring - Lean verktøykasse (5S, verdistrømanalyse, SMED, Poka-Yoke, forbyggende vedlikehold, fokusert fabrikk og celle produksjon); - Produksjonsstyring, dimensjonering av partistørrelse, økonomisk seriestørrelse (EOQ, EMQ), småserieproduksjon, reduksjon av Waste og varer i arbeid; - Just-in-Time-filosofi, Kanbanstyring, flaskehalsbehandling, linjebalansering og Heijunka; - Hverdagsledelse, visuell ledelse, og standardisert arbei - Etiske aspekter ved Lean, respekt for verdi, medarbeidere, miljø, tid og ressurser i et produksjonsmiljø; - Effektivisering av produksjon, sløseeliminering og HMS. - Innovasjon: Lean som en prosess hvor innovative ideer oversettes til nye produkter og prosesser for å skape, forbedre eller utvide produktivitet, kvalitet, driftssikkerhet, og ikke minst forretningsmuligheter. Ferdigheter: Kandidaten skal kunne: - Gjennomføre enkelte beregninger for å dimensjonere kapasiteten for et produksjonssystem, styre flaskehalsene og planlegge produksjonen for rask leveranse og kostnadseffektivt drift; - Kartlegge verdistrømmen, definere riktige KPI-ene, identifisere sløsing og planlegge forbedringsarbeid, og oppnå fleksibilitet og smidighet i produksjonen; - Ta beslutninger basert på modellbaserte data for sikker lagerstyring og beordring; - Implementere JIT i fabrikkens integrering mot leverandører og andre spillere i verdikjeden; Generelle kompetanse: Kandidaten får - En brei kompetanse om bærekraftige løsninger og hvordan anvender de for å skape effektivisering; - En generell kompetanse i systematisk problemløsning og kan bidra med å formidle kunnskap gjennom tverrfaglig teamarbeid. - Kandidaten forstår prinsippene for en lærende organisasjon og skal kunne være med og lede innføring av Lean i en bedrift.

Lenker